Texter

 

Jonas Helgesson är 38 år och jobbar som föreläsare och ståuppare. Han har gett ut självbiografin Grabben i kuvösen bredvid där han berättar sin egen berättelse att växa upp med en CP-skada. Jonas Helgesson är en härlig inspiratör som talar om funktionsnedsättning, motivation och bemötande och utgår mycket från sina egna livserfarenheter.


 

 

Jonas Helgesson är grabben som föddes 1978 och fick vid förlossningen en svår CP-skada. Fram till 10-årsåldern använde han i rullstol, men som tonåring bestämde han sig för att inte bli en av ”Hjälpmedelscentralens stammisar”. Han utmanade sig själv och sin omgivning, tränade upp sin fysiska förmåga och har idag både körkort för bil och grönt kort på golfbanan. Jonas har i sitt yrkesval gått sin egen väg. Trots omgivningens skepsis har han förverkligat sin dröm om att försörja sig på att tala och skriva för andra. Som föreläsare, ståuppare, skribent och författare beskriver han både förtvivlan i sina begränsningar och glädjen i den stund då begränsningarna övervinns. Jonas är ett föredöme och en förebild för oss alla. Hans föredrag och artiklar pekar på kraften i att inte ge upp och att tro på sin egen förmåga oavsett vad omvärlden säger och tycker.


Vad är ett bra liv? Kan man leva ett bra liv även om man är allvarligt CP-skadad? Kan man må bra även om man inte är vad samhället kallar frisk? Jonas Helgesson, som mot alla odds har blivit succéförfattare och egen företagare, delar med sig av viktiga saker som han har lärt sig som handikappad, golfare, student, gift, ståuppare och föreläsare. Han berättar om sin träning inför att bestiga Kebnekaise, om varför han vill arbeta med människor och inte följa alla välvilliga råd som går ut på att han borde arbeta med datorer, om sitt livs allra bästa dag, om hur det är att starta eget och om varför han inte tror att man måste vara Ernst Kirchsteiger för att bli en lycklig människa. Jonas säger: Om jag ska välja ett talesätt som beskriver mitt liv väljer jag det här: Ibland blir det inte som man har tänkt sig — ibland blir det bättre. Vilket CP-bra liv jag lever!