Texter

Texter om Jonas Helgesson

När Jonas Helgesson föddes trodde läkarna att han skulle dö. Det gjorde han inte. Däremot fick han en cp-skada. Han förutspåddes ett liv i rullstol utan att varken kunna gå eller tala. Så blev det inte heller. Idag har han gjort sig av med alla de 50 hjälpmedel hade, bland annat en rullstol. Jonas jobbar han sedan många år tillbaka som författare, föreläsare och ståuppare.

Jonas Helgesson avstamp i sin egen fortsatt skakiga resa genom livet, men landar i insikter som alla kan känna igen sig i. Genom sitt karaktäristiska sätt att blanda humor och allvar vill Jonas Helgesson påminna oss om att vara tacksamma över det vi har och kan – utan att förminska det som är jobbigt. Det viktigaste är inte att vara vanlig. Det är ju de udda exemplaren som har störst värde.

100 000-tals människor har blivit inspirerade av Jonas Helgessons uppskattade föreläsningar i vilka han bjuder på sig själv och på ett personligt och humoristiskt sätt berättar om hur det är att leva med en CP-skada. Han har skrivit flera böcker och blev känd för en större publik då han var med i musikalen Livet är en schlager. Hans föreläsningar blir ett oförglömligt möte som sätter spår och tänder hopp i varje människas hjärta.

 

Undertexter till föreläsningen ETT CP-BRA LIV

Vad är ett bra liv? Kan man leva fullt ut även om man har en allvarlig cp-skada? Kan man må bra även om man inte är vad samhället kallar frisk? Jonas Helgesson talar i denna föreläsning om funktionsnedsättning, fördomar och mångfald. Med en blandning av humor och allvar delar han med att sina egna erfarenheter hur han har blivit bemött och behandlad.

Jonas Helgesson pratar om hur vi går från att bara tolerera varandra till att se olikheterna bland oss som välsignelser. Jonas tar också upp frågor som: Vad är normalitet? Hur skapar vi en varm arbetsmiljö där alla känner sig inkluderande och sedda? Vad är fördomar och hur kan vi arbeta mot dem?

 

Undertexter till föreläsningen VÄGEN FRAMÅT

Jonas Helgesson är mannen som aldrig ger upp. Trots att han är född med en cp-skada har han lärt sig gå, tala, köra bil och nu är han även pappa. I Jonas föreläsning blandar han humor och allvar och tar upp ämnen som inre motivation, att drömma och att sätta upp mål, och ge sig själv en andra chans när man misslyckas.

Jonas Helgesson är en härlig inspiratör som talar om motivation och livslust. Han utgår från sina egna livserfarenheter och hur han trotsat sitt öde och lärt sig både att tala och gå. Han pekar på kraften i att inte ge upp och att tro på det möjliga i det omöjliga. Jonas har gett ut ett flertal böcker, bland annat självbiografin Grabben i kuvösen bredvid där han berättar sin egen berättelse att växa upp med en CP-skada. Jonas Helgesson är 40 år, bor i Malmö, är gift och har två barn.

Med en blandning av allvar och humor tar Jonas upp ämnen som berör oss alla: Tro och tvivel, drömmar och besvikelser. Han vill få oss att bejaka det liv vi har fått, fokusera på det vi kan, vara tacksamma och se det fina i tillvaron trots alla svårigheter. Han påstår också att alla människor är värda en comeback, även om man har misslyckats eller om livet inte blivit som man hade tänkt.